Penalizarea SUA de către S&P grăbeşte autorităţile să ia măsuri de scădere a deficitelor. Bogaţii sunt în vizor. Sursa: REUTERS
Cu un deficit bugetar estimat la 1,5 trilioane de dolari în 2011, adică circa 10% din produsul intern brut şi o datorie externă mare, pe care nu are deocamdată niciun plan să le reducă, SUA au intrat pe ecranele detectoarelor radar ale agenţiilor de rating.
Standard&Poor’s a redus, ieri, perspectiva de rating a Americii de la stabilă la negativă. Decizia a pus presiune suplimentară pe guvernanţii americani. Divergenţele dintre partidul republicanilor şi cel al democraţilor i-a împiedicat însă pe aceştia să ajungă la un acord privind măsurile de reducere a deficitelor.
Anul 2012 este unul electoral pentru SUA şi nimeni nu ar vrea să-şi asume riscul unor măsuri nepopulare. Cu toate acestea, ieri, preşedintele Barack Obama a început un tur de promovare a programului propriu de reducere a cheltuielilor.
În esenţă, acesta susţine creşterea taxelor pentru cei cu venituri mari şi tăierea cheltuielilor pentru programele guvernamentale interne, dar şi pe a celor militare. Planul ar urma să reducă deficitele cu circa 4 trilioane de dolari, în 12 ani. Pentru republicani, planul nu este însă suficient. Ei susţin măsuri de scădere mai accentuată a deficitelor, iar neîn ţelegerile continuă.
Cum au reacţionat creditorii
Semnalul tras de S&P a ajutat, surprinzător, America, pe termen scurt. Randamentele pentru titlurile pe zece ani ale SUA au coborât la cel mai scăzut nivel din 23 martie încoace, de 3,373% pe an, iar dolarul s-a apreciat în raport cu euro, deoarece investitorii speră că anunţul S&P va grăbi luarea unei decizii de către autorităţi, scrie "Wall Street Journal".
Indicii bursieri au înregistrat însă scăderi. Reacţia Japoniei, unul dintre creditorii tradiţionali