Economia globala si refacerea sa, la fel ca si standardele de viata a milioane de oameni sunt puse in pericol de cresterea tot mai mare a pretului petrolului.
Benzina se scumpeste, transportul se scumpeste, totul pana la mancare, care a ajuns la un pret alarmant. Consecintele sunt catastrofale pentru cei saraci pentru ca, in timp ce toate preturile cresc, veniturile lor nu.
Cand vine vorba de vina, toti tind sa arate cu degetul in aceasta perioada spre lumea araba, unde in mai multe tari care detin campuri imense de petrol au izbucnit revolte violente pentru inlaturarea regimurilor dictatoriale de la putere.
Insa este acesta adevarul sau tot ce se intampla rau in lume este folosit de oamenii cu adevarat puternici ai planetei pentru a face si mai multi bani?
De obicei, pretul petrolului este stabilit in functie de cerere si oferta. Insa lumea tocmai a trecut printr-o criza care a afectat milioane de oameni care au redus cheltuielile. Si, cum petrolul este in majoritatea lucrurilor pe care le cumparam, intr-o forma sau alta, ar parea clar ca si cererea a scazut.
Insa, chiar am renunta toti sa mai mergem cu masina personala, am tine lumina mai putin timp aprinsa si am citi o carte in loc sa ne uitam la televizor, la mancare nu vom putea renunta niciodata.
Si exact aici intra speculatorii in actiune, multi analisti sugerand ca preturile alimentelor sunt umflate artificial, pe baza stirilor alarmante despre petrol.
Insa miliarde de oameni cheltuiesc peste 80% din venituri pe mancare, traind deja in saracie, astfel incat o crestere continua a preturilor, nesustinuta si de o crestere a venitului, va deveni pentru acestia o chestiune de viata si moarte.
Romania, tara saracilor snobi sau a snobilor saraci
In tarile dezvoltate, zeci de mii de oameni au iesit in strada in