Atunci când începem să tăiem „rația” de mâncare, organismul începe să pună deoparte grăsimi pentru „zile negre”. De aceea, mesele principale trebuie „sparte” de gustări care țin metabolismul în priză, după principiul „cu cât mănânci mai mult, cu atât mai multe kilograme vei da jos”. Sursa: SHUTTERSTOCK
Nu orice fel de gustări însă. Iată șase gustări sănătoase, sățioase și cu puține calorii:
1.Iaurt
Cel mai bun iaurt nu este nici cel degresat, nici cel integral, ci iaurtul cu 2% conținut de grăsimi. Un pahar de iaurt are 130 de calorii, 2 grame de grăsimi, 17 grame de proteine și 8 grame de glucide.
Iaurtul este „doldora” de calciu, esențial în creșterea musculară, și bacterii probiotice, care cresc sistemul imunitar. Persoanele care consumă iaurt în fiecare zi pierd cu 81% mai multă grăsime de pe abdomen decât cei care nu mănâncă iaurt, arată un studiu publicat în „International Journal of Obesity”.
Pentru un gust mai bun, îl puteți „asezona” cu afine, nuci sau semințe.
2. Migdalele, gustarea ideală „de ronțăit”
Migdalele sunt o o sursă excelentă de grăsimi mononesaturate, „prietenoase” cu inima, și chiar o sursă de proteine mai bună decât ouăle.
Studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că marii consumatori de migdale au un risc mult mai mic de îngrășare. Nu le decojiți însă, coaja este „înțesată” de flavonoizi și vitamina E care potențează puterea antioxidanților.
Un pumn de migdale are 160 de calorii, 14 grame de grăsimi „bune”, 6 grame de proteine și 3,5 grame de fibre.
3. Cereale integrale
Un bol de cereale integrale are de două ori mai multe fibre decât un măr, de trei ori mai multe proteine decât un ou și, chiar în combinație cu laptele, o porție nu trece de 250 de calorii.
Numeroase studii științifice au identificat beneficii semnificative pentru sănătate aduse de consumul de cereale integral