Dieta fără gluten, adică fără cereale, pâine, paste, produse de patiserie, supe instant și conserve, ajută la pierderea kilogramelor în plus, limitând foarte mult opțiunile alimentare. Principalul avantaj este că dispar din dieta zilnică alimentele procesate, însă dezavantajele sunt posibilele carențe de vitamine și tentația alimentelor bogate în grăsimi și calorii. Sursa: Vlad Stanescu
Acum zece ani, aproape nimeni nu știa ce înseamnă gluten. Astăzi, dietele fără gluten („gluten-free”) sunt în mare vogă în America, iar moda lor începe să câștige teren și la noi în țară. O astfel de dietă crește nivelul de energie, topește colăceii de grăsime de pe abdomen și combate balonarea.
Imunitatea intoleranților la gluten reacționează violent
Glutenul este o proteină care se găsește în boabele de grâu, orz și secară și dă consistență pâinii, supelor și sosurilor. Pe cât este de gustos, pe atât este de „păcătos” în cazul bolnavilor care suferă de celiachie (boala celiacă sau intoleranța la glucoză).
Organismul acestora este capabil să recunoască chiar și o cantitate neglijabilă de gluten și să declanșeze atacul sistemului imunitar. Această reacție sfârșește însă prin leziuni la nivelul intestinului subțire, deficiențe nutritive și alte afecțiuni gastrice, care, netratate, pot duce la cancer de stomac, infertilitate sau osteoporoză.
Considerată odată o boală rară, ultimele studii au arătat că incidența bolii este în creștere. Unul din 130 de americani suferă de intoleranță la gluten.
Intoleranța la gluten nu este singura afecțiune declanșată de această proteină, ci, mai nou, sensibilitatea la gluten, care nu are nicio legătură cu boala celiacă și sistemul imunitar.
Sensibilitatea la gluten are simptome asemănătoare celiachiei (crampe, diaree și balonare), însă nu lezează intestinul. Douzeci de milioane de americani suferă de această afecțiuni,