Ceapa tratează răceala, kiwi, cireşele şi broccoli protejează inima, fasolea combate obezitatea, morcovii şi spanacul menţin vederea sănătoasă. Toate ţin cancerul la distanţă. Sursa: SHUTTERSTOCK
Kiwi şi broccoli ţin bolile de inimă la distanţă, cireşele previn guta, fasolea combate cancerul de colon şi aduce buna-dis poziţie. Ceapa tratează răceala, morcovii protejează ochii şi spanacul ţine creierul în priză. Specialistul în nutriţie Gheorghe Mencinicopschi vorbeşte despre proprietăţile terapeutice ale alimentelor.
Kiwi şi cireşele, recomandate cardiacilor
Kiwi
Fructul are de două ori mai multă vitamina C decât portocalele, mai multe fibre decât mă rul şi "bate" bananele la potasiu. Fitonutrienţii din kiwi protejează împotriva bolilor de inimă, cancerului şi infecţiilor res piratorii. Kiwi "subţiază" sân gele în mod natural şi previne blocarea vaselor, exact ca aspirina, dar fără efecte adverse.
"Studiile au arătat că fructele reduc stresul, stimulând regenerarea celulelor", subliniază specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi. Nutriţioniştii recomandă, zilnic, unul-două fructe cât mai coapte.
Cireşe
Studiile au demonstrat că acidul elagic şi quercetina, două substanţe din cireşe, inhibă evoluţia tumorilor şi chiar distrug celule canceroase. Antocianina, o altă "substanţă-minune", reduce inflamaţia şi scade riscul de gută, boli de inimă şi chiar cancer de colon, spun cercetătorii. Chiar şi congelate, îşi păstrează toţi nutrienţii.
Fasolea previne cancerul la sân şi diabetul
Fasolea scade colesterolul "rău", reglează glicemia şi ajută digestia. "Fasolea conţine toţi nutrienţii din carne, cereale integrale şi fructe, adică proteine, fibre, antioxidanţi. Conţine magneziu, potasiu, vitaminele B1, B2 şi K, care menţin sănătatea inimii", adaugă specialistul.