Politica de control a natalităţii care a avut loc în China în ultimii 30 de ani a dus la o îmbătrânire accelerată a populaţiei generale, arată ultimul recensământ efectuat în ţară cu cel mai numeros popor din lume.
Copiii sub 14 ani reprezintă doar 16.6% din populaţia totală a Chinei, o scădere cu 6,3% faţă de anul 2000. În acelaşi timp, cetăţenii de peste 60 de ani reprezintă 13,3% din populaţia Chinei, o creştere cu trei procente faţă de deceniul precedent.
Deşi populaţia Chinei a crescut cu 73,9 milioane de oameni în ultimul deceniu, rata de creştere a natalităţii a scăzut de la 1,07% la 0,5% în ultimii 10 ani.
În aceste condiţii, oficialii chinezi iau în calcul renunţarea la regula conform căreia un cuplu nu poate avea decât un copil (practic se pot face mai mulţi copii, însă intervin taxe suplimentare) şi să fixeze standardul la doi copii de familie.
Totuşi, preşedintele Chinei, Hu Jintao, a îndemnat la o abordare prudentă a problemei, existând temeri că un anunţ oficial ar duce la o creştere bruscă a natalităţii.
Potrivit calculelor, în lipsa regulilor de control al natalităţii, populaţia Chinei ar fi putut creşte cu 400 de milioane de oameni în ultimii 30 de ani.
Ma Jiantang, reprezentant al Biroului Naţional de Statistică din China, a declarat că: "Noile schimbări trebuie monitorizate şi studiate în continuare, urmând să fie luate decizii bine informate". Acesta a ţinut să le mulţumească şi celor care au realizat recensământul, "în special acelor tovarăşi care şi-au sacrificat viaţa pentru realizarea acestui scop".
Mai bine de şase milioane de funcţionari publici au avut copleşitoarea misiune de a număra cei 1,34 de miliarde de cetăţeni chinezi.
Biroul de statistică a refuzat să dea detalii despre decesele survenite în timpul realizării recensământului, precizând doar că morţile au fost cauzate, în principal, de co