Pe lângă mâncatul compulsiv (bulimie) sau privarea de alimente (anorexia), cercetătorii americani de la Universitatea din Pittsburgh vorbesc de noi tulburări de alimentație, „mâncatul selectiv” și ortorexia, obsesia mâncatului sănătos. Sursa: Northfoto
Persoanele care mănâncă selectiv au, ca și copiii, o „fixație” pe câteva alimente și renunță să consume altceva. Mănâncă doar paste, doar cartofi prăjiți, doar un anumit fel de pizza sau un anumit fel de prăjituri.
În general, preferă felurile de mâncare comune și evită „sofisticăriile” culinare. Nu au însă o problemă cu felul în care arată și nu vor să slăbească. Cercetătorii pun acest lucru pe seama experiențelor neplăcute din copilărie cu anumite alimente.
Fără coloranți, conservanți sau pesticide
Ortorexicii duc mâncatul sănătos în extrem și se limitează la alimente considerate de ei pure, naturale. Nu vor consuma sub nicio formă mâncare procesată, plină de coloranți artificiali sau conservați și pesticide.
Anumite persoane renunță și la cafea, alcool, zahăr, sare, făină și lactate și se limitează la hrană crudă. Deși scopul acestora nu este să slăbească, de la „mâncatul sănătos” până la anorexie este doar un pas.
Carențe de vitamine și tulburări psihice
Ambele afecțiuni pun sănătatea în pericol, atrag atenția specialiștii citați de health.yahoo.net. O dietă compusă exclusiv din câteva alimente poate duce la carențe nutritive.
Pe de altă parte, o dietă limitată la câteva alimente considerate sănătoase poate afecta psihicul și se poate transforma ușor în anorexie nervoasă.
Nu doar sănătatea suferă, ci și viața socială a „bolnavilor”, care renunță să ia cina cu prietenii sau cu colegii de muncă, încearcând să-și ascundă obiceiurile alimentare. Psihoterapia poate fi o soluție pentru tratamentul ambelor boli.