Întreprinzătorii locali întrevăd creşterea activităţii lunile următoare, dar întărirea leului şi amânarea reformelor ar putea compromite evoluţia.
Reprezentanţii mediului de afaceri întrevăd pentru perioada aprilie-iunie o creştere a activităţii economice, menţinerea numărului de salariaţi, dar şi o uşoară creştere a preţurilor la produse, potrivit unui sondaj al Institutului Naţional de Statistică (INS). Astfel, în industria prelucrătoare, numărul managerilor care estimează că activitatea va creşte în perioada menţionată este cu 17% mai mare faţă de al celor care estimează scădere.
În construcţii, numărul optimiştilor este cu 22% mai mare, iar în comerţul cu amănuntul - cu 15%. Managerii din construcţii întrevăd creşterea numărului de angajaţi, iar celelalte trei sectoare estimează stagnare.
Numărul managerilor din comerţ care mizează pe creşterea preţurilor este cu 37% mai mare faţă de al celor care indică scădere. Şi celelalte sectoare estimează majorări.
Riscuri pentru relansare
Matei Păun, managing partner al casei de investiţii BAC Investment Banking, spune că, într- adevăr, în ultimul timp, a observat un parcurs mai bun în anumite sectoare: "Îîn special în industria prelucrătoare, care are legătură cu exporturile. Declinul economic s-a temporizat".
Analiştii Băncii Comerciale Române spun, la rândul lor, că sectorul construcţiilor ar putea cunoaşte o oarecare revigorare, pe fondul lansării proiectelor din infrastructură. Însă "creşterea preţurilor la produse ar putea să nu fie un semnal bun", spune Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.
Matei Păun consideră că majorarea preţurilor nu este un semnal bun, deoarece cererea internă este scăzută, iar ţările către se îndreaptă exporturile româneşti nu s-au redresat. "În plus, aprecierea leului este posibil să-i afecteze puternic pe exp