Dintotdeauna s-a spus că, la un meci, echipa gazdă porneşte din start cu un mare avantaj datorită susţinerii propriilor suporteri. Tocmai de aceea publicul a devenit "cel de-al 12-lea jucător". În ultima vreme însă, a apărut alt factor care cîntăreşte greu, uneori mai mult decît spectatorii: copiii de mingi. Echipaţi în trening, aceşti tineri care acoperă toate laturile terenului au devenit "arme" importante în serviciul unui club. Demonstraţia este cît se poate de simplă. Atunci cînd echipa gazdă are avantaj, mingile ajunse în afara terenului sînt aduse înapoi cu evidentă întîrziere, cîteodată de zeci de secunde. În schimb, cînd amfitrionii sînt conduşi, baloanele reapar pe gazon cu o viteză fantastică. Instantaneu. Totodată, cînd mingea e în joc, adesea apare pe teren încă una, sau chiar mai multe, cu scopul precis de a întrerupe meciul.
Asemenea momente sînt făcute pentru destabilizarea adversarului. De pildă, la noi, ŞUMUDICĂ A CERUT RECENT COPIILOR DE MINGI SĂ ÎNTÎRZIE REPUNEREA BALONULUI ÎN JOC LA MECIUL RAPIDULUI CU TIMIŞOARA. De cele mai multe ori nici n-au consecinţe deosebite. Apar însă şi cazuri cînd această strategie poate, pur şi simplu, schimba soarta unui meci. Exemple există. Destule s-au produs în Spania.
"CAPITALA" SEVILLA
Moda folosirii copiilor de mingi numai în interesul propriei echipe este lege la FC Sevilla. Caz unic, clubul roş-alb dispune chiar de un angajat care-i coordonează pe puşti în diverse "misiuni". E vorba despre delegatul echipei, Cristobal Soria, surprins de multe ori de camerele TV în timp ce dădea ordine "cu dedicaţie".
Una dintre victime a devenit Ricardo. Văzînd pasivitatea copiilor, cînd Sevilla avea avantaj, portarul Osasunei a trebuit să se ducă de cîteva ori să recupereze balonul. Revenea cu acesta, dar invariabil, imediat se trezea şi cu altă minge lîngă el, trimisă de băieţ