Orezul, una dintre cele mai raspandite culturi din lume, aliment de baza pentru multe popoare, a fost "domesticit" o singura data, intr-un singur loc din lume, in urma cu circa 9.000 de ani, au descoperit oamenii de stiinta.
Analizand genomul orezului, oamenii de stiinta au conchis ca acesta nu a fost plantat initial in mai multe locuri din Asia, separat, asa cum se credea, ci intr-un singur loc, si anume China, relateaza BBC, citand jurnalul PNAS. Ba chiar a fost cultivat aici in urma cu 9.000 de ani, spun ei.
Desi in prezent se cunosc zeci de mii de varietati de orez, acestea fac parte din doar doua sub-specii: Oryza sativa japonica si O. sativa indica. Despre acestea se credea ca au aparut ca plantatii in locuri distincte din Asia.
Insa o echipa internationala de cercetatori a aratat ca acestea au origine comuna. Tipul de orez din care se trag a fost cultivat de om cu 8.200 de ani in urma. Cele doua sub-specii au aparut in urma cu 3.900 de ani.
Iar descoperirile arheologice nu vin decat sa certifice ca in China, in Valea Yangtze, orezul a fost cultivat in urma cu circa 8.000 - 9.000 de ani, in timp ce in regiunea Gangelui, in India, abia in urma cu 4.000 de ani. Se crede ca orezul adus din China si cel salbatic, autohton, au dus la aparitia unui nou tip de orez, explica co-autorul studiului, Michael Purugganan, de la Universitatea New York.
"Astfel ca orezul despre care credeam ca este originar din India, de fapt, isi are radacinile in China", explica el. In realitate, cele doua sub-specii provin din tipul de orez salbatic O. Rufipogon.
In urma cu cativa ani, s-au gasit in Coreea de Sud ramasite de orez ars, punandu-se la indoiala teoria conform careia orezul ar fi fost cultivat pentru prima oara in China. Insa dovezile sunt controversate si parerile impartite in comunitatea stiintifica.