Diabetul zaharat este în prezent o afecţiune nevindecabilă, de aceea este foarte importantă profilaxia primară a bolii. Chiar dacă există cazuri sporadice în care hiperglicemia poate regresa sau chiar să dispară, azi se cunoaşte că diabetul odată instalat şi netratat evoluează spre complicaţiile cronice invalidante cunoscute.
Profilaxia primară se referă la evitarea abuzului de dulciuri şi a stresurilor psihice. În timpul ultimului război mondial, cazurile de diabet au scăzut masiv datorită lipsurilor alimentare, în contrast cu creşterea numărului de cazuri de boală la populaţiile care au acces la produse alimentare bogate în glucide rafinate; de asemenea, boala este mai frecventă la obezi, unde aportul alimentar este exagerat. Nu este de neglijat nici sedentarismul şi stresul cotidian caracteristic populaţiilor urbane.
Ca urmare este importantă "educaţia alimentară" a populaţiei, cu accent pe conştientizarea încă din copilărie a pericolelor alimentaţiei incorecte. Abuzul de dulciuri şi produse rafinate din zahăr este dăunător, proporţia acestora în raţia alimentară trebuind să fie redusă. Prevenirea obezităţii este de asemenea utilă, consumul crescut global de alimente determinând şi creşterea aportului de glucide. Stresul psihic este considerat ca factor de risc, de aceea evitarea situaţiilor conflictuale sau modificarea reacţiilor la astfel de stări este importantă. Profilaxia secundară a diabetului constă în respectarea cu stricteţe a dietei şi a tratamentului indicat de medicul specialist diabetolog, cu monitorizare permanentă în vederea depistării şi tramentului cât mai precoce a complicaţiilor.
Atenţie! Diabetul zaharat este o afecţiune care necesită fonduri mari pentru tratament şi dispensarizare, de aceea bolnavul trebuie să fie în evidenţa Centrului de Diabetologie, medicii specialişti de aici fiind singurii în măsură să pună diagnosticu