Chiar şi sub monitorizarea Fondului, companiile de stat au reuşit \"performanţa\" de a-şi majora datoriile către stat cu aproape un miliard de lei.
Considerate găurile negre ale economiei atunci când vine vorba despre plata datoriilor la buget, companiile de stat sunt adevărate "puşculite de bani" pentru clientela politică.
De restructurarea şi eficientizarea unora se vorbeşte de mulţi ani, însă lucrurile au fost tărăgănate până în prezent. Nu e exclus ca această delăsare să continue, chiar dacă preşedintele Traian Băsescu a spus, sâmbătă, că prioritatea zero a acestui an este îmbunătăţirea managementului în societăţile de stat.
Încă de la începutul lui 2011, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a extins lista companiilor de stat aflate sub monitorizare de la 10 la 18, după ce reprezentanţii Fiscului au constatat că, în 2010, datoriile acestora s-au majorat cu o treime, ajungând la 1,6 miliarde de euro la cele patru bugete: de stat, de pensii, de sănătate şi şomaj.
Cinci companii din CFR pe lista ruşinii
EVZ a vrut să vadă cum a evoluat în primele trei luni ale acestui an situaţia datoriilor acestor companii-problemă. Astfel, am constatat că pe 31 martie, doar către bugetul de stat datoriile cumulate de 11 dintre cele 18 companii aflate sub monitorizarea FMI au crescut cu 26,6% faţă de nivelul raportat la finele anului trecut, reiese din datele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
Doar la bugetul de stat, datoriile celor 11 companii însumau 3,72 miliarde de lei. Fiscul a început procedura de executare silită la 8 din cele 11 companii, iar două se află în administrare specială, fiind vorba despre Compania Naţională a Huilei (CNH) - cel mai mare datornic la stat - şi Termoelectrica.
O singură companie din cele 11 aflate pe "lista ruşinii" (CFR Călători - n.r.) apare pe siteul