Reprezentanţii delegaţiei FMI în România au cerut autorităţilor manageri profesionişti pentru firmele publice, aleşi printr-un proces de selecţie internaţional şi bine plătiţi. Sursa: REUTERS
La presiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI), autorităţile vor trebui să aducă management privat la companiile din portofoliu, în special la cele cu pierderi.
Dacă vor fi instalaţi, într-adevăr, manageri profesionişti şi independenţi, provocările pentru ei vor fi uriaşe, pentru că vor trebui să pună capăt contractelor cu firmele-căpuşă, vor avea de luptat cu cei numiţi politic la toate nivelurile în interiorul acestor companii sau vor fi nevoiţi să facă restructurări masive, deci să înfrunte "eternii" lideri sindicali. Şi lista nu se opreşte aici.
De ce s-ar ceda "izvoarele de resurse" tocmai acum?
Şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, a insistat ieri ca procesul de recrutare a acestor manageri să fie extrem de transparent. "Odată ce sunt identificaţi, trebuie să existe un nivel de plată comparabil cu cel din alte state europene. Sunt bani foarte bine investiţi dacă aduc profit pentru cetăţean, nu pierderi", a spus Franks. Potrivit acestuia, nu un salariu mare ar fi "scandalos", ci faptul că "oameni care nu sunt calificaţi, dar au conexiuni politice, conduc aceste companii în beneficiul propriu".
Cât de realizabil este însă un astfel de scenariu? Mădălina Popescu, general manager al firmei de recrutare Pluri Consultants, spune că "e îngrozitor de târziu" şi "nu poate nimeni veni să facă minuni". În pus, ea este sceptică în privinţa dorinţei reale a guvernanţilor de a reforma managementul companiilor de stat, folosite până acum ca puşculiţe de partid. "Nu au nici cea mai mică intenţie să cedeze izvoarele de resurse, mai ales acum. De aceea cred că, de ochii FMI, vor lua manageri din aşa-zisa piaţă privat