Automedicaţia a devenit un fenomen de masă spre îngrijorarea medicilor confruntaţi cu consecinţele acestui obicei riscant.Comoditatea, inaccesibilitatea şi scăderea calităţii serviciilor medicale sunt principalele motive pentru care bolnavii aleg să se trateze după ureche.
Românul este bun la toate, nu numai la politică şi la fotbal. Mai nou, crede că se pricepe şi la tratarea propriilor boli citind prospectele medicamentelor, ceea ce este extrem de periculos pentru sănătate.
Antibiotic fără reţetă
În cele mai multe cazuri se apelează la automedicaţie pentru tratarea bolilor infecţioase prin administrarea la întâmplare a antibioticelor.
“Problema administrării antibioticelor, fără recomandare medicală, este una cât se poate de serioasă. Astfel se favorizează rezistenţa microbilor la antibiotice. Treptat nu o să ne mai putem trata cu ele. De asemenea, automedicaţia scade şansele stabilirii unui diagnostic corect. Consecinţele acestei practici bat departe şi în timp ajung să se observe”, afirmă dr. Manuela Arbune, medic specialist în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi.
Frica de spitale, neîncrederea în medici, orele de aşteptare la uşile cabinetelor sau lipsa medicilor de familie în localităţile rurale izolate sunt principalele motive pentru care bolnavii preferă sau sunt nevoiţi să-şi cumpere din farmacii medicamentele despre care cred că le-ar putea fi utile.
„Singură îmi cumpăr pastile. Nu-mi place să mă duc la doctor. Am o fiică medic şi mereu mă ceartă, dar asta e. Dacă mă duc la medicul de familie trebuie să stau câteva ore la coadă. Prefer să vin direct la farmacie şi să cumpăr ceea ce-mi trebuie”, spune Tasica Gheorghiu, o pensionară de 63 de ani din Galaţi.
O părere şi mai critică despre sistemul sanitar o are şi Elena Iftodi, care a lucrat 35 de ani în acest domeniu.
“ N-am n