Copiii îşi pot aminti episoade de la vârste fragede, dar le uită apoi, arată un studiu canadian, citat de BBC. Patru jurnalişti EVZ prezintă cele mai vechi amintiri ale lor.
La 4-5 ani ne amintim multe episoade din primii doi ani de viaţă, arată studiul. După câţiva ani, aceste amintiri sunt pur şi simplu şterse de creier. Unii copii de 4 ani şi-au adus aminte evenimente care li s-au întâmplat la vârsta de 18 luni.
Studiul a analizat amintirile unui grup de 100 de copii, cu vârste cuprinse între 4 şi 13 ani. Experţii de la Universitatea din Newfoundland au rugat copiii să numească trei dintre cele mai vechi amintiri ale lor şi momentul în care cred ei că acele evenimente au avut loc. Datele erau verificate cu ajutorul părinţilor, care puteau plasa exact pe scara timpului amintirile copiilor.
Experimentul a fost repetat doi ani mai târziu, când aceeaşi copii au fost îndemnaţi să numească trei dintre cele mai vechi amintiri ale lor. Concluzia a fost că puştii cu vârste mici numesc alte amintiri decât cele indicate în urmă cu doi ani. Ei nu şi-au amintit acele episoade nici când precedentele răspunsuri (cele din urmă cu doi ani) le-au fost prezentate pe hârtie.
"Ceea ce ne-a surprins este că noi le ofeream numeroase indicii despre amintirile pe care le indicaseră în urmă cu doi ani şi ei spuneau "Nu, asta nu ni s-a întâmplat niciodată", a spus conducătoarea studiului, Carole Peterson.
Un studiu mai vechi, efectuat la Universitatea Emory din Atlanta, arată că mintea umană codează amintirile vechi într-un mod diferit de cele noi, asta explicând dispariţia lor. Totuşi, cercetătorii atrag atenţia că avem nevoie de mai multe studii pentru a înţelege cum lăsăm atât de multe amintiri în urma noastră.
Ce-şi amintesc jurnaliştii: fuga de la creşă, saltul întins de pe masă, viteazul de la doctor şi "Muma lui Ştefan c