În timp ce majoritatea statelor UE a ieşit din recesiune în decursul anilor trecuţi, noi am reuşit să obţinem două trimestre de creştere economică abia acum. Sursa: REUTERS
Matematic, România a ieşit din recesiune la finele lunii martie. Astăzi, Statistica va anunţa o creştere economică pe primul trimestru de circa 0,5%, potrivit Mediafax.
Informaţia nu este una surprinzătoare, având în vedere aşteptările tuturor economiştilor, prezentate ieri şi de EVZ. Totuşi, prin acest pas, România a reuşit, în sfârşit, să obţină două trimestre consecutive de creştere economică, după ce în trimestrul III din 2008, INS a raportat prima scădere a PIB.
De atunci, PIB-ul a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, cu excepţia creşterii de 0,9% din trimestrul al treilea din 2009, celei de 0,2% în perioada aprilie-iunie 2010 şi avansul de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut. Astfel, dacă luăm în calcul primul trimestru de scădere a economiei, până la ieşirea din recesiune au trecut practic 33 de luni.
Creşterea este însă fragilă. Astfel, situaţia nu este nici pe departe roz, iar autorităţile avertizează că ieşim din recesiune, dar nu şi din criză. Lucrurile se pot complica mai ales din cauza contextului extern, dar şi a alegerilor parlamentare din 2012. De altfel, autorităţile au redus deja estimarea de creştere pentru anul viitor de la 4,5% la 3,5%.
Consumul, în trend crescător
Dacă exporturile au împins economia în 2010, în acest an ele îşi vor reduce turaţia, dar va creşte consumul intern. "Încet-încet, cererea internă se reia", spune Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR. Baza: banii mai mulţi pe care, probabil, îi vor trimite românii din străinătate, creşterea salariilor din sectorul public, explozia de refinanţări pe care băncile le oferă gospodăriilor, care primesc astfel o gură de oxigen.