Daca este weekend nu se poate fara ceva dulce. Dar nu orice fel de dulce, ci deserturi gustoase facute din ingrediente simple, la indemana oricui. Placerea este dubla: gust bun si joaca din bucatarie. Pentru acest weekend: briose cu nuci.
Ca sa le faci ai nevoie de 200 de grame de faina, un plic de praf de copt, 150 de grame de zahar (daca se poate brun, dar nu este obligatoriu), o lingurita de pudra de scortisoara si esenta de vanilie, un ou mare (sau doua mai mici), doua-trei linguri de fulgi simpli de ovaz, o cana de lapte batut (sau un borcan mic de iaurt completat pana la o cana cu lapte degresat), sase linguri cu ulei de floarea soarelui, 100-150 de grame de nuci maruntite.
Prepararea este o joaca de copil. Secretul reusitei sta in formele de briose. Daca nu ai tavi speciale poti folosi gaoacele de hartie pe care le gasesti in toate marile magazine.
Madlene cu ciocolata
Incepe prin a incinge bine cuptorul. Daca ai forme de briose, acestea trebuie unse cu putin unt (topeste o nuca de unt si, cu o lingurita pune in fiecare forma, apoi lasa untul sa se sleiasaca; daca folosesti unt gustul brioselor o sa fie mult mai bun, decat daca ai folosi ulei sau margarina).
Pune intr-un vas faina, praful de copt, zaharul, scortisoara si fulgii de ovaz. Amesteca-le bine. Intr-un alt vas bate bine oul, adauga laptele batut si uleiul. Amesteca bine toate ingredientele. Adauga si esenta de vanilie. Toarna amestecul lichid peste fainuri. Amesteca de jos in sus pana ce compozitia se omogenizeaza. Adauga, in timp ce amesteci si nucile maruntite. Imparte compozita in forme si coace briosele pentru 20-25 de minute. Sunt la fel de bune si calde si reci, cu lapte sau cafea.
Daca este weekend nu se poate fara ceva dulce. Dar nu orice fel de dulce, ci deserturi gustoase facute din ingrediente simple, la indemana