Etna a erupt din nou, obligând autorităţile să închidă pentru o zi aeroportul din zonă. O ameninţare şi mai mare decât Etna ar fi vulcanul Campi Flegrei (lângă Napoli), ce ar da semne că se trezeşte.
FOTOGALERIE Santorini, locul unde apune soarele
Cel mai activ şi mai înalt vulcan din Europa s-a trezit la viaţă săptămâna trecută, perturbând traficul aerian din sudul Italiei. Noua erupţie a vulcanului Etna (3.295 de metri), situat în estul Insulei Sicilia, a durat câteva ore, iar lava s-a scurs pe versantul vestic al muntelui fără a se înregistra victime. A stârnit însă îngrijorarea locuitorilor zonei, care s-au trezit brusc cu străzile acoperite de cenuşă. Cenuşa eliberată în atmosferă a determinat, totodată, autorităţile locale să închidă pentru o zi aeroportul din apropierea vulcanului, situat în Catania, al doilea oraş ca mărime din Sicilia.
Vulcan „remodelat"
Noua erupţie îngrijorează în principal operatorii turistici din zonă, care în această lună au inaugurat sezonul estival din Sicilia. Mai mult, organizatorii Turului Ciclist al Italiei sunt, la rândul lor, preocupaţi, având în vedere că cicliştii trebuiau să treacă exact pe aici. Oamenii de ştiinţă italieni au încercat însă să liniştească populaţia, susţinând că Etna erupe oricum în mod regulat şi că în ultimii ani a devenit cel mai "voluminos" vulcan al Italiei.
Curgerile de lavă i-au modelat înfăţişarea de-a lungul timpului: de cel puţin 2.000 de ani, lava iese la suprafaţă nu numai prin cele patru cratere din vârf, dar şi prin sutele de fisuri de pe coastele muntelui. Erupţiile vulcanului Etna sunt mai ales de tip efuziv, manifestate prin revărsarea unei mari cantităţi de lavă, fără a implica neapărat un scenariu zgomotos, cu bubuituri şi ploi de pietre şi cenuşă, aşa cum se întâmpla în cazul erupţiilor denumite de experţi "explozive" (cea mai relevantă erupţ