Guvernul s-a angajat că va lua toate măsurile pentru ca România să poată exporta gaze prin Ungaria până la sfârşitul anului 2012, se arată într-un memorandum de înţelegere convenit de Executiv cu Comisia Europeană (CE). Sursa: Reuters
Astfel, Guvernul va trebui "să întreprindă toate acţiunile necesare pentru a se asigura că fluxul bidirecţional de gaze la graniţa cu Ungaria este stabilit până la sfârşitul anului 2012", se arată în memorandum, potrivit Mediafax.ro.
Totodată, până la finele anului 2011, Executivul trebuie să elimine barierele legislative în calea exporturilor de gaze naturale.
În plus, Guvernul va începe, cât mai curând posibil, negocieri cu Rusia pentru revizuirea acordurilor interguvernamentale istorice privind tranzitul gazelor naturale prin conducte aflate pe teritoriul României.
Securitate în aprovizionare
Obligativitatea de a asigura fluxul bidirecţional de gaze pe toate conductele de interconectare, din 2013, este prevăzută și într-un regulament privind securitatea în alimentare cu gaze a Europei, aprobat de Parlamentul european în septembrie 2010, pe care România, ca stat membru UE, trebuie să îl aplice.
Regulamentul a fost elaborat ca reacție la întreruperile în alimentarea cu gaze naturale în plină iarnă a Europei, în urma conflictelor dintre Rusia și Ucraina. Bidirecționalitatea ar permite statelor să se ajute reciproc, în caz de criză în aprovizionare.
Sistemul naţional de transport al gazelor naturale a fost interconectat cu cel al Ungariei prin conducta Arad-Szeged, pusă în funcţiune în octombrie 2010. Practic, pentru prima dată în istorie, România are posibilitatea de a importa gaze din altă parte decât Rusia, respectiv din vestul Europei, prin Ungaria.
Deocamdată, conducta asigură însă doar importurile de gaze, nu şi exporturile, din cauza unei limitări tehnic