Afecţiunile coardelor vocale se rezolvă medicamentos, chirurgical sau doar cu repaus vocal. Aceste probleme pot fi mai severe în cazul cântăreţilor şi al profesorilor, iar rezolvarea lor nu trebuie amânată.
Atât persoanele care-şi folosesc vocea în scop profesional (profesorii, cântăreţii), cât şi populaţia generală suferă, la un moment dat, de răguşeală. Cel mai frecvent, răguşeala este consecinţa unei răceli, virusul provocând o inflamaţie la nivelul laringelui şi al coardelor vocale. Şi atmosfera poluată, inclusiv cu fum de ţigară, poate pune astfel de probleme.
„În rândul persoanelor cu profesii care presupun folosirea intensă a vocii, o simplă răceală poate avea consecinţe severe. Din acest motiv, în astfel de situaţii se impune repausul vocal. La persoanele sănătoase, cele mai frecvente afecţiuni sunt disfoniile (răguşelile) funcţionale care apar ca urmare a folosirii abuzive sau greşite a vocii", explică medic primar ORL Mădălina Vrînceanu, cu supraspecializare în foniatrie la RIA Clinic din Bucureşti.
Nodulii pot fi o cauză
Coardele vocale sunt două pliuri alb-sidefii situate de o parte şi de alta a laringelui. În timpul unei respiraţii liniştite, ele mărginesc glota, orificiul prin care circulă aerul între laringe şi trahee. Atunci când vorbim, prin contracţia musculaturii gâtului, cele două pliuri se apropie, iar trecerea aerului le face să vibreze.
Spre deosebire de laringite, coardele vocale intens utilizate pot suferi şi de afecţiuni mai grave, cum ar fi nodulii sau polipii. O altă posibilă problemă care poate să apară este paralizia coardelor vocale, din cauza unor traumatisme sau a unor accidente vasculare cerebrale.
Nu ţipaţi!
Răguşeala care nu trece în trei săptămâni, precum şi apariţia unor şuierături sau a unui disconfort în timpul respiraţiei impun prezentarea la medic. Potrivit specialistului Mădălin