Teoria manipularii politice s-a nascut in urma mesajului postat pe Twitter de catre un militant al partidului prezidential UMP, care anunta lumii intregi arestarea lui DSK. Desi nu exista nicio dovada concreta, teoria complotului este invocata in Franta inclusiv de reprezentanti ai clasei politice, relateaza Le Figaro, in editia electronica.
Stupefactia iscata de inculparea lui Dominique Strauss-Kahn a dat imediat nastere teoriilor complotiste, atat pe internet cat si in randul clasei politice.
Pe web, suspiciunea a aparut din cauza tweet-ului postat la 22,59, ora Parisului, sambata seara, de catre un militant al UMP, Jonathan Pinet, student la Sciences-Po. El explica ca a obtinut, in urma unui "pont" oferit de un prieten, informatia potrivit careia DSK a fost arestat la New York, intr-un hotel. Amicul respectiv ar fi obtinut informatia de la o a treia persoana, care lucra in restaurantul hotelului Sofitel, unde a locuit DSK.
Cateva clipe mai tarziu, informatia este confirmata. Dar DSK nu a fost arestat la hotel, cum explica Jonathan Pinet, ci intr-un avion care se pregatea sa plece spre Paris. Mai ales ca militantul UMP vorbea despre o arestare care ar fi avut loc in urma cu o ora, in jurul orei 16, in SUA (22 la Paris), iar site-ul New York Times vorbea de o arestare in jurul orei 16,40. Jonathan Pinet ar fi anuntat astfel o arestare survenita cu doar 20 de minute mai devreme.
Rapiditatea cu care informatia a aparut pe Twitter starneste uimirea unui internaut pe site-ul Le Post. Fara a aduce probe, el relateaza un numar de elemente care i se par ciudate: promptitudinea cu care Jonathan Pinet a anuntat informatia arestarii lui DSK, faptul ca Arnaud Dassier, unul dintre investitorii site-ului Atlantico, autorul revelatiilor despre scandalul Porsche, ar fi fost unul dintre primii care a redistribuit stirea pe Tweeter, fapt