Testele naţionale încep pe 20 iunie. Între timp, unele licee vocaţionale, ca de exemplu cele sportive sau bilingve, organizează şi probe de aptitudini înaintea repartizărilor computerizate. 255.000 de absolvenţi de gimnaziu sunt aşteptaţi să studieze în liceele din toată ţara la zi, seral sau la cursuri cu frecvenţă redusă.
În Bucureşti, instituţiile liceale sunt dispuse să primească 15.600 de „boboci" în clasa a IX-a. Cele mai multe locuri sunt puse la bătaie de Colegiul Economic Viilor, unde sunt aşteptaţi 360 de absolvenţi de liceu. Liceele „Mihai Viteazul" şi „Gheorghe Lazăr" oferă şi ele câte 300 de locuri, cele mai vânate fiind clasele de matematică-informatică.
Probele de aptitudini, la începutul lui IUNIE
Cele mai bune licee din ţară vin şi ele cu zeci de locuri la specializări ca mate-info, filologie, ştiinţele naturii, ştiinţe sociale sau specializări bilingve. Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti" din Craiova oferă 240 de locuri, Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu" Buzău, Colegiul Naţional „Carol I" Craiova, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul" Ploieşti - câte 300, iar Colegiul Naţional „Traian" din Drobeta-Turnu Severin - peste 200 de locuri.
Unele licee, cum sunt cele sportive sau cele care oferă specializări bilingve, organizează între 1 şi 3 iunie probele de aptitudini. Candidaţii pot afla rezultatele pe 5 iunie. Abia după ce au fost declaraţi admişi ei îşi pot trece ca primă obţiune pe fişele de înscriere liceul respectiv. Pe 10 iunie, elevii de clasa a VIII-a încheie cursurile şi încep „vacanţa" cu probele scrise la Evaluarea Naţională. Primul test îl vor susţine la Limba şi literatura română pe 20 iunie. A doua zi este programată proba la limba maternă.
Pe 22 iunie, absolvenţii de gimnaziu vor înfrunta proba de Matematică. Suspansul ia sfârşit pe 24 iunie, când se vor afişa primele rezultate, iar până la ora