În 1988, fizicianul Alexe Corneliu Goarză a obţinut în laboratorul de la Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi metal cu puritate atomică. Era la vremea aceea o premieră în nanotenologie, domeniu de vârf al tehnologiilor avansate. După două decenii, în 2007 şi 2010, a fost acordat Premiul Nobel pentru Fizică pentru descoperiri asemănătoare performanţei cercetătorului gălăţean. În 1983, Alexe Goarză a absolvit, „Fizica" la Universitatea „Al I Cuza" din Iaşi, fiind şef de promoţie.
A fost repartizat la Universitatea din Galaţi, apoi a fost trimis la specializare în microscopie electronică la Institutul de Cercetări Metalurgice (ICEM) Bucureşti şi acolo a avut şansa să găsească un microscop electronic neutilizat şi a obţinut aprobările pentru a-l aduce la Galaţi. A pus la punct cele două tone de aparatură electronică şi şi-a continuat cercetările în condiţii mult mai bune. Atunci se folosea metal de puritate 99,99%, dar în laboratorul de la Galaţi, profesorul Goarză a obţinut în premieră fier de puritate atomică, pe care l-a şi folosit la bobina microscopului electronic, pentru a-i mări performanţele. Pentru construirea dispozitivului cu ajutorul căruia să obţină metale de puritate atomică, la vreme aceea, în 1988, îi trebuiau 10.000 dolari. A obţinut aprobările cu greu, dar între timp laboratorul a fost devastat şi a intrat pe fir şi Securitatea. Alexe Goarză a pus la punct dispozitivul înainte de 1990 şi din eşantioane de tablă neagră a obţinut metalul cu puritate atomică. A făcut zincare, cromare, analiza microscopică şi analiza spectrală şi toate rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor, confirmând realizări de excepţie pentru cercetarea ştiinţifică din România.
Un excepţional portofoliu de brevete OSIM
Profesorul Alexe Goarză este acum deţinătorul a 4 brevete: 1. Metoda şi instalaţia de obţinere a metalelor de puritate atomică; 2. Me