Jimmy Wales e unul dintre cei mai influenţi 100 de oameni ai lumii. Mulţi îl pun în Top 10, deoarece enciclopedia creată de el a schimbat lumea. Wikipedia valorează un miliard de dolari , dar nu e de vânzare.
Într-o casă din Huntsville, oraş din statul Alabama, un copil răsfoieşte paginile celei mai citite enciclopedii americane, World Book Encyclopedia. Părinţii ţin volumele cu cotoare gri în sufragerie. Tatăl munceşte la o băcănie din apropiere, mama şi bunica conduc o mică şcoală privată.
Elevul Jimmy Wales învaţă acolo, n-are teme pentru acasă, aşa că îşi poate vedea liniştit de pasiunile lui, nu trebuie să stea toată ziua să înveţe poezii. El ia volumele groase din sufragerie şi adaugă suplimente la articole, primite anual prin poştă de la World Book. Explorarea spaţiului e domeniul său preferat.
La doar 25 de ani după acest episod de la mijlocul anilor ’70, Wales lansa Wikipedia. În 2005 - când Wikipedia împlinea patru anişori şi depăşea un milion de articole, de parcă aflase reţeta lui Făt Frumos - preşedintele Mozilla Firefox, Mitch Kapor, spunea: "Am trăit momente ca acesta o dată sau de două ori, atât. Suntem la Big Bang-ul revoluţiei informaţionale". Kapor adăuga că lumea creată de Wales e cel mai bun produs al internetului.
"În familia mea, cunoaşterea era un fundament pentru o viaţă bună"
Copilul care tocea enciclopediile de hârtie e acum omul care a deschis drumul spre o colecţie online de 18 milioane de articole, scrise în 269 de limbi. BBC şi Nokia i-au mirosit talentul şi l-au angajat consultant, revista Time l-a plasat printre cei mai influenţi 100 de oameni ai lumii, şcoala de drept de la Harvard l-a numit membru al Centrului Berkman pentru Internet şi Societate. Într-o discuţie cu EVZ, Wales îşi aminteşte viaţa sa, începând chiar cu primii ani de şcoală.
"Primii nouă ani de şcoală