A ramas celebra replica pe care unul dintre intemeietorii SUA, Benjamin Franklin, a dat-o unei oarecare doamne Powel, preocupate de politica, la 18 septembrie 1787, dupa incheierea, la Philadelphia, a lucrarilor Conventiei Constitutionale care tocmai terminase de redactat proiectul celebrei constitutii americane.
Intrebat ce sistem de guvernamant a dat Conventia tarii care tocmai se nastea, Franklin i-a raspuns: "O republica, daca o puteti pastra!". Semnificatia pentru Romania de astazi este esentiala. O republica este mereu amenintata, dar nu atat de "dusmanii" externi, cum cred adeptii teoriei conspiratiei, cat de insasi esenta ei: ea nu poate supravietui mult timp, dupa ce cetatenii ei inceteaza sa creada in ea.
Orice discutie serioasa pe un astfel de subiect ar trebui sa inceapa prin a lamuri ce tip de republica exista astazi in Romania. Raspunsul nu este deloc evident. Prima zi de viata a sistemului republican de guvernamant din Romania a fost 26 decembrie 1989, iar tiranicidul din ziua precedenta i-a servit drept act fondator.
Cu exceptia unui mic numar de indivizi orbiti de ambitii supradimensionate, nimeni nu crede astazi, in mod serios, ca in ultimii 21 de ani am avut in Romania regimuri politice dictatoriale, despotice, tiranice sau impuse de straini. Cum, in mod la fel de evident, nici monarhia nu a fost restaurata, rezulta ca avem (un fel de) republica. Ramane sa vedem, vorba lui Franklin, daca o putem pastra.
Statele occidentale utilizeaza astazi patru forme de guvernamant: republica prezidentiala (SUA si Cipru), republica "semiprezidentiala" (Franta), republica parlamentara sau monarhia constitutionala (toate celelalte). Prima si ultima au starnit reactii violente de respingere din partea politicienilor romani afirmati dupa 1989, astfel incat n-a fost posibila nici macar o dezbatere decenta. Republica parl