Câţiva psihologi americani, citaţi într-un articol publicat pe site-ul webmd.com, răstoarnă unele legi ale căsniciei îndelungate pe care lumea le credea imbatabile. Ei spun că regula care spunea că soţii nu trebuie să meargă la culcare supăraţi este incorectă, că ceea ce numim \"criza vârstei mijlocii\" nu este de fapt o criză, că pasiunile diferite, nu cele comune ţin partenerii împreună şi că sexul la 50 de ani e mai satisfăcător faţă de cel din tinereţe. Mit 1: Conflictele neîncheiate înainte ca cei doi să meargă la culcare duc la frustrări şi resentimenteAdevăr: Puneţi capul pe pernă înainte de a finaliza disputa. Conflictele se rezolvă mai bine după ce soţii s-au liniştit şi sunt odihniţi
Se spune că o dispută încheiată fără concluzii şi cu nervi nevărsaţi ne face să ne trezim a doua zi mai supăraţi pe partener şi mai tensionaţi decât la culcare. Este greşit, spune John Gottman, profesor de psihologie la Universitatea din Washington şi autor al lucrării "Cele şapte principii care fac o căsnicie să meargă".
Gottman spune că atunci când oamenii sunt copleşiţi de emoţii intense, cum e furia, experimentează ceea ce psihologii numesc «inundaţie», un răspuns psihologic în care inima bate puternic şi puterea de concentrare este limitată. În aceste condiţii, capacitatea de a da argumentele logice, de a le asculta pe cele ale partenerului şi de a discuta amiabil sunt extreme de reduse.
Astfel, Gottman sfătuieşte cuplurile ca în loc să se certe la nesfârşit pe subiectul care i-a înfierbântat să-şi dea un sărut de noapte bună, de şase secunde, mizând pe faptul că cele şase secunde le amintesc celor doi de afecţiunea pe care şi-o poartă. În dimineaţa următoare, lucurile sunt mai clare în minţile lor şi pot avea o discuţie constructivă.
Mit 2: Vine o zi în care cei doi realizează că, pe nesimţite, s-au îndepărtat unul de altul şi că d