Locuinţele ANL sunt râvnite de suceveni datorită chiriilor mici pe care le plătesc beneficiarii, dar şi pentru că, după un anumit timp, acestea pot fi cumpărate cu preţuri mai mici decât cele de pe piaţa imobiliară locală.
Primăria Suceava a înregistrat în acest an 48 de solicitări din partea chiriaşilor ANL de cumpărare a apartamentelor pe care le-au ocupat în ultimii ani. Totuşi, niciunul dintre solicitanţi nu a reuşit să obţină sumele necesare tranzacţiei imobiliare.
„Din cele 48 de solicitări de vânzare a locuinţei, 32 în Burdujeni şi 16 în zona Metro, încă nu s-a vândut niciun apartament. Am înţeles că aceşti oameni apelează la bancă, să ia credite, dar lucrurile merg destul de greu“, a precizat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.
Preţurile cu care pot fi achiziţionate aceste locuinţe de către chiriaşii ANL sunt cu circa 10.000 de euro mai mici, pentru că nu pot depăşi 70 la sută din nivelul preţului pieţei imobiliare. Chiar şi aşa, sucevenii sunt nevoiţi să apeleze la credite bancare, fapt ce tărăgănează vânzarea locuinţelor ANL şi, implicit, construirea unor apartamente noi.
„Acest lucru ne împiedică să demarăm noua învestiţie de alte 80 de apartamente la Suceava. În măsura în care vindem locuinţe ANL la Suceava, mergem la Bucureşti şi vom primi fonduri pentru alte apartamente“, a declarat primarul Ion Lungu.
Pe de altă parte, tinerii care depăşesc vârsta de 35 de ani şi nu mai beneficiază de chirie subvenţionată pentru locuinţele ANL renunţă la contractul cu Primăria pentru că preţurile sunt asemănătoare cu cele de pe piaţa imobiliară din Suceava.
Potrivit autorităţilor locale, alte două familii au eliberat apartamentele pe care le ocupaseră în blocurile ANL din zona Gării Burdujeni, acestea urmând a fi alocate persoanelor trecute pe lista de rezervă a Primăriei Suceava.