Vânzarea pe Bursă a unui pachet de 21% din acţiunile Alro ar putea face din producătorul de aluminiu una dintre companiile de referinţă ale pieţei locale, la fel cum era în perioada 1998-2001, înainte de a fi preluată de ruşi.
Anunţul ruşilor de la Vimetco privind intenţia de a vinde 21% din acţiunile producătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR) a luat prin surprindere întreaga piaţă de capital, venind într-un moment în care Bursa, brokerii şi investitorii locali se uită de ani de zile la stat pentru a aduce marfă nouă în piaţă.
În ultimii zece ani, listările unor companii private pe Bursa de la Bucureşti pot fi numărate pe degetele de la o mână, iar multinaţionalele care au cumpărat companii româneşti listate au făcut tot posibilul pentru a le delista astfel încât să-şi ferească afacerile de ochii indiscreţi ai investitorilor. Exemplele sunt numeroase: Dacia, Arctic, Terapia, Sidex, producătorii de ciment, producătorii de bere, Asirom, Automobile Craiova (Ford), toate au fost la un moment dat pe Bursă şi au fost retrase de către investitorii care le-au preluat, lăsând în urmă goluri greu de umplut, mai ales că la capitolul noi intrări lista este mult mai scurtă.
Acum, pentru prima dată în ultimii 16 ani de când există Bursa de la Bucureşti, un investitor străin vine cu intenţia de a vinde o parte dintre acţiunile pe care le deţine în piaţă, când i-ar fi fost mai la îndemână să delisteze compania (ruşii de la Vimetco controlează 88% din Alro).
Lăsând la o parte speculaţiile privind motivele care i-au împins pe ruşi să ia această decizie, care ar putea fi nevoia de refinanţare a datoriilor tot mai mari sau nevoia de capital pentru a continua extinderea operaţiunilor din China, ceea ce este important este semnalul pe care-l va da această tranzacţie pentru piaţă, în eventualitatea în care se va concretiza.
"Oferta Alro este marea su