China şi India, statele mamut care adună împreună o treime din populaţia globului, au o problemă cât ele de mare: dezechilibrul între fete şi băieţi este îngrijorător. În milioane de cazuri, familiile din aceste ţări au ales şi aleg încă să avorteze fetuşii femini. Băieţii sunt preferaţi fetelor fie pentru că pot atrage o zestre bogată, fie pentru că se consideră că pot proteja mai bine familia. Aceste decizii radicale şi - trebuie menţionat! - ilegale lasă însă în urmă mii şi mii de drame.
"Soacra mă batjocorea pentru că năşteam doar fete. Mă ameninţa că fiul ei va divorţa de mine dacă nu aduc pe lume un băiat", s-a plâns BBC-ului Kulwant, o femeie indiană din Delhi care a fost forţată de familie să facă trei avorturi pentru că testele-tip cu ultrasunete arătau că fetuşii erau de genul feminin.
Naşterea fetelor se pedepseşte
Kulwant născuse deja trei fete, ceea ce i-a atras nenumărate bătăi din partea soţului, a soacrei şi a cumnatului.
"Odată au vrut chiar să-mi dea foc. Erau furioşi pentru că nu puteam să nasc un fiu. Băieţii aduc o zestre mare", a spus Kulwant. În cele din urmă, ea a reuşit să nască un băiat. Dar soţul său a murit la numai trei ani distanţă. "A fost blestemul fetelor pe care le-am ucis. De asta a murit aşa tânăr", s-a căinat femeia.
Zestrea e buba
Chiar dacă India a interzis prin lege practica zestrei încă din 1961, aceasta este în continuare respectată în multe zone. Ba chiar valoarea zestrei creşte constant, afectând şi familiile sărace, şi pe cele bogate.
Aşa au ajuns milioane de femei să trăiască drame ca cea a lui Kulwant. Iar raportul băieţi - fete pentru minorii cu vârste sub 7 ani arată în prezent alarmant: 1.000 de băieţi pentru fiecare 914 fete. Asta în condiţiile în care populaţia sub 14 ani a Indiei reprezintă 30 la sută din cifra demografică a ţării - 1,2 miliarde de locuitori. Ceea ce înseamnă