Dobânzile pentru creditele în lei şi euro se vor apropia foarte mult în următoarele 18 luni, în condiţiile în care va continua trendul de scădere a costurilor la împrumuturile în lei, iar cele în valută se vor scumpi ca urmare a creşterii ratei Euribor, consideră Radu Gheţea, preşedintele ARB, citat de Mediafax.
Euribor a stat la un nivel foarte jos. Părerea mea este ca în perioada crizei, în ultimi doi ani, Euribor a fost ţinut în mod artificial la un nivel foarte jos de către Banca Centrală Europeană şi a fost departe de nivelul de dobândă care trebuia practicat într-o economie europeană activă. Aţi văzut că a început să crească. Părerea mea este că la sfârşitul acestui an va fi foarte aproape de 2%", a spus Gheţea. El a precizat că efectele imediate ale acestui proces vor fi resimţite de către consumatori în faptul că vor decide mai uşor să ia un credit. "Acum sunt convins că această diferenţă între dobânda la euro şi la lei face pe unii oameni să se gândească foarte mult până să ia un credit şi de multe ori să piardă oportunităţi tot gândindu-se care e mai bun, leul sau valuta", a arătat Gheţea.
Dobânzi mari la depozite
Pe de altă parte, Gheţea crede că va fi destul de greu ca, pe partea de depozite, dobânzile să coboare până la nivelurile practicate de Uniunea Europeană.
"E un lucru pe care cu toţii il urmărim, să vedem o egalizare. În ceea ce priveşte dobânzile la pasive, la depozite, pe care noi le atragem, probabil că va fi destul de greu să ne apropiem de cele din Uniunea Europeană. În schimb, la active, acolo unde indexarea dobânzilor se face la Euribor, sunt nişte reguli clare din partea UE cum să folosim dobânzile în relaţia cu populaţia. Părerea mea este că acest trend de creştere a dobânzilor la euro şi reducerea dobânzilor la lei va duce undeva într-un orizont de 18 luni la o apropiere foarte mare a celor două dobânzi", a mai s