Costul gazelor naturale continuă să crească, astfel încât consumatorii europeni au nevoie de un număr mai mare de furnizori. Acum, pe piaţa europeană a gazului s-a impus oligopolul, care convine, în mod clar, furnizorilor, susţine comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.
O amplă delegaţie din Rusia, în frunte cu ministrul energeticii Serghei Şmatko, soseşte astăzi la Bruxelles, pentru a discuta cu înalţi funcţionari ai Comisiei Europene viitorul relaţiilor dintre Uniunea Europeană (UE) şi Rusia, în domeniul gazului.
În ajunul negocierilor, comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a creionat obiectivele strategice ale politicii energetice a UE, într-un articol scris special pentru cotidianul rus Kommersant, potrivit Agerpres.
Potrivit lui Oettinger, Europa îşi revine din recesiune, însă, din păcate, preţurile crescânde la combustibili, în special la gaz, ameninţă creşterea economică.
Proiecte numeroase de diversificare a aprovizionării
Astăzi, pe piaţa europeană a gazului s-a impus oligopolul, care convine clar furnizorilor. De asemenea, este evidentă nevoia consumatorilor europeni de un număr mai mare de furnizori, fapt demonstrat de numeroasele proiecte în vederea diversificării surselor pentru livrările energetice, a mai subliniat oficialul european.
Acest lucru obligă autorităţile europene să studieze perspectivele importului de gaz din Asia Centrală şi Orientul Mijlociu, unde costurile de extracţie şi de producţie a gazului sunt destul de reduse, însă, deocamdată, nu există un traseu economic pentru transportarea acestui gaz pe pieţele internaţionale.
În acest context, UE a lansat proiectul Coridorului sudic pentru transportul gazului, menit să-i aducă pe toţi aceşti noi producători pe piaţa europeană.
UE, deschisă și la South Stream
În urmă