Comisia Europeană a adoptat, la 24 mai, o strategie privind drepturile de proprietate intelectuală. Acest document stabileşte o serie de acţiuni politice pe termen scurt şi lung astfel încât să fie asigurat echilibrul între meritele şi compensaţiile pe care ar trebui să le obţină creatorii, pe de-o parte, şi un acces cât mai larg la bunurile şi serviciile protejate de drepturile pe proprietate intelectuală, pe de altă parte.
Comisia a prezentat deja propunerile sale cu privire la crearea unui brevet al Uniunii Europene în cadrul cooperării consolidate. Pentru a reduce costurile, dar şi durata eventualelor litigii, se are în vedere crearea unui organism jurisdicţional specializat de soluţionare a cauzelor în materie de brevete. De asemenea, Comisia intenţionează să vină cu propuneri de modernizare a sistemului de mărci înregistrate, atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi la nivel naţional, în sensul adaptării acestui sistem la era internetului.
O altă măsură inclusă în strategia menţionată este crearea bibliotecilor digitale europene. Scopul acestora va fi acela de a păstra şi a face cât mai cunoscută bogăţia culturală şi moştenirea intelectuală a Europei. Astfel, Comisia va pregăti o propunere legislativă privind digitalizarea şi publicarea online a operelor orfane, lucrări aflate sub protecţia drepturilor de autor, dar ai căror titulari de drepturi nu pot fi identificaţi.
F. A. Comisia Europeană a adoptat, la 24 mai, o strategie privind drepturile de proprietate intelectuală. Acest document stabileşte o serie de acţiuni politice pe termen scurt şi lung astfel încât să fie asigurat echilibrul între meritele şi compensaţiile pe care ar trebui să le obţină creatorii, pe de-o parte, şi un acces cât mai larg la bunurile şi serviciile protejate de drepturile pe proprietate intelectuală, pe de altă parte.
Comisia a prezentat deja propunerile sal