România nu va fi niciodată pe deplin pregătită pentru a intra în zona euro, dar momentul aderării trebuie ales cu grijă, astfel încât să valorificăm la maximum avantajele acestui proces, este de părere Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
"Trebuie făcut un compromis între argumentele pro şi contra şi să găsim momentul optim, astfel încât să maximizăm avantajele, să ieşim net în câştig", ne-a declarat Ionuţ Dumitru.
Potrivit acestuia, este absolut clar că în acest moment România nu este pregătită pentru aderarea în 2015 la zona euro. "Ca să fim pregătiţi în 2015, trebuie să accelerăm puternic pasul reformelor structurale. Ţinta este, clar, foarte ambiţioasă", a completat economistul-şef al Raiffesein Bank.
Fără obiective, batem pasul pe loc
El a adăugat că se pune în discuţie şi dorinţa statelor din zona euro de a ne primi, dar "cel mai important pentru noi este să ne fixăm o agendă de reforme, să ne facem temele, indiferent dacă ei ne primesc sau nu".
Iar menţinerea anului 2015 ca moment al trecerii la euro este important întrucât "s-a văzut că dacă România nu are un obiectiv clar, nu face ce trebuie. Cum a fost cu aderarea la UE – după ce s-a întâmplat acest lucru, am bătut pasul pe loc", a explicat economistul.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent că autorităţile îşi menţin obiectivul de a adera la zona euro în 2015. Ulterior, consilierul prezidenţial Leonard Orban a afirmat că, în acest moment, România nu se află în stadiul de a îndeplini majoritatea criteriilor necesare pentru aderarea la zona euro.
El a precizat că stabilirea anului 2015 ca obiectiv privind euro a avut ca motivaţie continuarea reformării.
România încă nu este pregătită să intre în zona euro în anul 2015. Cel mai bine este să aşteptaţi un an sau doi, când sunteţi si