In lipsa clientilor si pe fondul unor incertitudini ridicate privitoare la mersul economiei, managerii de top ai bancilor romanesti ies pe teren, mergand din judet in judet pentru a sta de vorba cu clientii. "Daca am putea evalua cashflowul lor pe urmatoarele luni in mod real, am fi cei mai tari. Dar in piata e inca ceata mare si nu stii pe ce poti miza. Unele firme isi cer singure insolventa, iar altele acuza direct factorul politic- in special cele din zona constructiilor", au declarat pentru HotNews.ro surse din top-managementului unei banci din top 5. "Ne intalnim saptamanal cu cate 150 de clienti. Ei ne spun ce ii doare, noi le spunem ce ne doare. Le prezentam cum vedem noi ca va evolua economia in urmatorul an iar ei ne spun cum percep mersul afacerilor", a mai adaugat managerul de top.
In cazul BCR, clientii se plang de trei lucruri in principal, spun pentru HotNews.ro, oficialii celei mai mari banci locale dupa active. "Nesiguranta incasarii instrumentelor de plata din cauza comportamentului altor jucatori din piata, conditii din ce in ce mai greu de indeplinit in vederea accesarii finantarilor bancare si timpi mari de raspuns din partea institutiilor bancare la solicitarile de finantare", spun acestia.
Clientii nostri au urmatoarea intrebare, spune Steven van Groningen, CEO al Raiffeisen Bank: "Care greseala e preferabil s-o facem?". "Ei sunt optimisti, chiar daca optimismul lor nu e insotit de fapte, fiind prudenti. Ei au doua tipuri de actiune in fata:una sa investeasca stiind ca piata va creste si pentru a fi in ritm cu aceasta crestere, sau sa nu investeasca pentru a nu Steven Van Groningen, CEO Raiffeisen Bank Foto: AGERPRES risca prea mult, caz in care raman in urma pietei. Am avut clienti care pe vremea boomului si-au marit capacitatile de productie foarte mult si s-au trezit ca a venit criza si ca nu mai aveau pentru cin