Controlul a fost făcut după ce ieri, în ședința Consiliului Județean, managerul spitalului, Adrian Șanta, a declarat că, la chirurgie, unii pacienți sunt legați de pat din cauza lipsei de personal.
CITIŢI ŞI:
CUTREMURĂTOR - Pacienţi legaţi de pat la spitalul judeţean Sibiu
De ce sunt legati pacienţii de pat, la Sibiu: exista doar două asistente la 50 de bolnavi, noaptea
Dezastru la clasificarea spitalelor, în judeţul Sibiu
Reprezentanții Inspecției Sanitare spun că au găsit două persoane în situația descrisă de Șanta, și susțin că în ambele cazuri măsura legării de pat era necesară.
”Am găsit doar două persoane, dintre care una a suferit o operație, era asistată de ventilator și era sedată – risca să-și scoată tubul de dren, iar cealaltă – persoană pentru care se solicită consult psihiatric. Legarea este necesară pentru că ei încearcă să-și smulgă tuburile de dren, încearcă să-și smulgă acele de perfuzii”, a spus Lucian Blăguțiu, șeful Inspecției Sanitare de Stat.
Potrivit acestuia, o alternativă la legarea pacienților ar fi fost o sedare mai puternică, opțiune care, în opinia lui, nu este recomandată.
Blăguțiu susține că măsura legării s-ar menține și dacă pe tura de noapte ar fi mai mult de două asistente la 50 de bolnavi, câte sunt acum, potrivit declarațiilor managerului spitalului.
”Un pacient care este agitat, care are o afecțiune de bază pentru care se internează și care are afecțiuni asociate pentru care necesită legarea, el tot timpul va fi legat, indiferent de numărul de asistente, pentru că nu se poate bloca o asistentă la patul bolnavului.
Pentru cazurile acestea nu se va renunța la această procedură, pentru că sunt pe o perioadă limitată și sunt necesare pentru a proteja pacientul și pentru a face ca actul medical să decurgă în mod favorabil lui”, a mai spus Lucian Blăg