Feţe regale, industriaşi celebri sau dive din showbizul mondial făceau parte din clientela obişnuită a Aurorei Banatului, perla turismului interbelic din România. În anii de după 1948, staţiunea - cunoscută atunci în toată Europa - a fost ştearsă de pe faţa pământului. Pentru a o descoperi, trebuie să ne întoarcem cu 70 de ani în urmă.
De la gară, suntem invitaţi într-o trăsură. Avem de mers cinci kilometri pe un drum pietruit, şerpuitor, peste dealuri, până în inima pădurii seculare. Dacă ar fi fost iarnă, am fi stat în sanie, trasă de cai. Părăsim civilizaţia şi intrăm, parcă pentru totdeauna, într-o altă lume. Dar, la un moment dat, codrul pare a se da la o parte, ca într-un spectacol în care cortina se ridică, dezvăluind o privelişte cu totul neaşteptată. Vile luxoase, un parc inundat de flori şi foişoare, străbătut de alei largi şi pigmentat cu statui şi fântâni arteziene. Mai vezi restaurante, terenuri de tenis, de badminton. Şi iarăşi zicem - dacă era iarnă, aici am fi avut la dispoziţie nu mai puţin de patru pârtii de schi, o pârtie de bob, de aproape doi kilometri lungime, o trambulină pentru curajoşii care vor să „zboare" cu schiurile.
La cabaret
Cartea de bucate a restaurantului în care am intrat are 16 feluri de mâncare. Se pot adăuga meniuri preparate la comandă specială, după cele mai rafinate gusturi. Am putea să facem o călătorie culinară prin toată Europa. La fel şi vinurile - cele mai importante podgorii de pe bătrânul continent şi-au trimis aici „emisarii". Am ales un loc cât mai bun, pentru a privi spectacolul de cabaret. Pentru a doua zi este anunţat un bal. Se va organiza şi o tombolă.
Excursii pe şi sub pământ
De-a lungul sejurului, gazdele ne pun la dispoziţie ghizi, să vizităm împrejurimile - un lac subteran, peşteri, stâne de oi, cascade, tuneluri, gatere, o păstrăvărie. Ne-am adunat 40 de excursionişti pentru e