Investiţii de sute de milioane de euro în explorări petroliere aşteaptă rezolvarea unor probleme legislative, care au blocat posibilitatea de a se fora noi sonde în căutarea \"aurului negru\". Sursa: REUTERS
Când am câştigat lupta la Haga împotriva Ucrainei pentru platoul continental al Mării Negre, în 2009, românilor li s-a fluturat „mirajul” resurselor de hidrocarburi existente în zonă.
La câteva luni după ce am câştigat cei 9.700 kilometri pătraţi de platou continental, autorităţile au blocat investiţiile în explorările petroliere din această zonă.
De unde se obţin actele obligatorii?
"În acest moment, nu există autoritate care să acorde autorizaţie de construire pentru operaţiuni în Marea Neagră. Nimeni nu mai poate săpa acum noi sonde", au declarat, pentru EVZ, reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).
Cum s-a ajuns în această situaţie? Prin Legea 261/2009, Parlamentul a modificat legislaţia privind autorizarea executării construcţiilor (Legea 50/1991) şi a impus necesitatea obţinerii unei autorizaţii de construire inclusiv pentru lucrările de foraje şi prospecţiuni subacvatice. Pe de altă parte, însă, nicio instituţie a statului nu se consideră îndreptăţită să acorde o o astfel de autorizaţie de construire în Marea Neagră.
Potrivit Ministerului Dezvoltării, autorităţile administraţiei publice locale ale judeţelor Tulcea şi Constanţa nu au atribuţii de autorizare decât pe raza unităţilor administrativ-teritoriale respective. Aşadar, în iulie 2010, ministerul a desemnat ANRM ca entitate responsabilă.
De cealaltă parte, ANRM susţine că acest lucru nu intră, legal, în competenţele sale, iar Ministerul Dezvoltării nu îi poate impune noi atribuţii. Reprezentanţii ministerului recunosc că există o problemă, astfel că au iniţiat un proiect de lege pentru modifica