Zeci de hectare de pădure din Bihor au dispărut în ultimii ani. Se fură ziua, noaptea, în zilele de sărbătoare, se fură tot timpul. Chiar şi reprezentanţii Direcţiei Silvice recunosc faptul că situaţia le-a scăpat de sub control şi că nu pot ţine piept hoţilor, care acţionează mână-n mână cu pădurarii şi poliţiştii.
Dovada neputinţei autorităţilor în faţa mafiei lemnului e faptul că în Bihor există un singur dosar penal de amploare privind delicte silvice, şi acela soluţionat în dorul lelii. E vorba de dispariţia a peste 1.000 de fagi şi goruni din pădurile Ocolului Silvic Dobreşti, pentru care, în lipsă de probe împotriva hoţilor, unicul vinovat a fost găsit pădurarul!
S-a defrişat muntele
În urmă cu două săptămâni, investitorii americani ai satului de vacanţă New Vista - un proiect turistic de 7 milioane de dolari care se desfăşoară în Valea Aleului, comuna Pietroasa - s-au plâns preşedintelui CJ Bihor, Radu Ţîrle, că hoţii de lemne au ras copacii de pe un versant întreg de munte şi că au abandonat resturile în albia râurilor Aleu şi Sebeş.
Nemulţumirea americanilor e cu atât mai mare cu cât, deşi anunţaţi, reprezentanţii Direcţiei Silvice, ai Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare, precum şi ai Poliţiei i-au pasat reciproc, refuzând să intervină. Asta pentru că zona e administrată de Ocolul Şoimi, cel mai mare din judeţ, patronat de un personaj cu protecţie: Cătălin Gavrilă, soţul preşedintei Judecătoriei Beiuş, Ancuţa Gavrilă. "Sper că putem conta pe un răspuns imediat privind obligaţia Poliţiei de a aresta tăietorii ilegali din zona văilor Sebişel şi Aleu", se arată în scrisoarea lui Donald Lothrop, reprezentantul investitorilor americani. Deocamdată, însă, n-a fost arestat nimeni.
Metode şi metode
Şi totuşi e un fapt arhicunoscut că mii de metri cubi de lemn sunt tăiaţi ilegal, anual, din pădurile Bihorul