Al doilea episod frizând penibilul s-a petrecut în campionatul1986-1987. Pentru a înţelege cum a fost posibil ca un marefotbalist, precum Rodion Cămătaru, să fie implicat într-o mascaradăatât de evidentă încât L'Equipe l-a premiat cu "Gheata de Aur" şipe ocupantul locului doi din acel sezon, austriacul Toni Polster, enevoie să vedem contextul.
Mircea Lucescu venise la Dinamo în toamna lui 1985 şi pornisereconstrucţia echipei într-un moment de maximă expansiune a Stelei,care în primăvara lui 1986 cucerea Cupa Campionilor. În sezonul1986-1987, la Dinamo apăruseră Lupu şi Mateuţ, fusese adus şiCămătaru de la Craiova. Întăririle n-au fost însă suficiente,Steaua a defilat.
Ultimele speranţe ale dinamoviştilor de a se bate la titlu s-aurisipit pe 13 mai 1987, în etapa a 27-a, când derby-ul din "Ştefancel Mare" cu Steaua s-a terminat la egalitate, scor 1-1. Mai erauşapte etape până la final, iar roş-albaştrii aveau nouă puncteavans în clasament. Din acel moment, Dinamo a renunţat la cursa deurmărire şi s-a reorientat către un obiectiv internaţional: "Gheatade Aur".
21 din 23 de goluri - marcate deCămătaru
Cel ales pentru a fi catapultat spre obiectiv: puternicul RodionCămătaru. Fotbalist foarte valoros, excelent marcator, participantla marea calificare a Craiovei în semifinalele Cupei UEFA, în 1983,"Cami" marcase în primele 27 de etape 23 de goluri. Ceea ce a urmata fost însă halucinant.
În ultimele şapte etape, Dinamo a mai câştigat doar şase puncte,dar a înscris 23 de goluri, dintre care 21 date de Cămătaru! Aufost câte trei goluri cu Corvinul, Oţelul şi Rapid, patru cuSportul, cinci cu Jiul! Râdea toată lumea: jucătorii, suporteriiadversarilor, până şi fanii proprii. La blatul cu Flacăra Moreni,2-3 în "Ştefan cel Mare", în care Cămătaru a înscris de două ori,iar oaspeţii s-au pus la adăpost de retrogradare, spec