De la începutul lunii mai, Euro a pierdut 5,2% în faţa francului elveţian, scăderea fiind de 2,4% de la începutul anului. "Datoria publică a Greciei depăşeşte 150% din PIB, iar măsurile de austeritate adoptate până acum nu au reuşit să coboare suficient deficitul încât să restabilească încrederea pieţelor. Jean-Claude Juncker a turnat săptămâna trecută gaz pe foc, vorbind despre posibilitatea ca FMI să nu elibereze următoarea tranşă, în iunie, iar UE să nu sară în ajutor", a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.
Aprecierea francului nu se datorează însă numai dorinţei de a retrage capitaluri denominate în Euro. Chiar şi în faţa dolarului american francul este câştigător, atingând de asemenea niveluri record. "Neîncrederea în monedele consacrate - dolarul american, Euro - este la cote neobişnuit de înalte. Economia SUA dă semne tot mai clare de slăbiciune, în timp ce neînţelegerile din Congres amână luarea unor decizii esenţiale în privinţa reducerii deficitului bugetar. Francul devine prin comparaţie o insulă de stabilitate", a adăugat Victor Safta. Pieţele sunt însă atente şi la posibilitatea ca SNB (Banca Centrală a Elveţiei) să ridice rata dobânzii în lunile următoare pentru a limita presiunile inflaţioniste.
F. A. De la începutul lunii mai, Euro a pierdut 5,2% în faţa francului elveţian, scăderea fiind de 2,4% de la începutul anului. "Datoria publică a Greciei depăşeşte 150% din PIB, iar măsurile de austeritate adoptate până acum nu au reuşit să coboare suficient deficitul încât să restabilească încrederea pieţelor. Jean-Claude Juncker a turnat săptămâna trecută gaz pe foc, vorbind despre posibilitatea ca FMI să nu elibereze următoarea tranşă, în iunie, iar UE să nu sară în ajutor", a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.
Aprecierea francului nu se datorează însă numai d