Asociaţia Comunelor din România şi partenerii săi, Brainstorming Consulting şi PPIC - VIP din Cehia, au prezentat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă rezultatele „Studiului iniţial în rândul angajatorilor pentru identificarea celor mai importante competenţe comune ale potenţialilor angajaţi“.
Pentru a selecta cele mai importante patru competenţe comune (n.r. set de cunoştinţe, deprinderi şi atitudini, care sunt necesare pentru dezvoltarea personală şi pentru asigurarea succesului în viaţa profesională) au fost chestionaţi angajatori din sectoarele public, privat şi neguvernamental. Potrivit studiului, cele mai importante competenţe sunt orientarea spre client, eficienţa, rezolvarea problemelor şi comunicarea eficientă. Angajatorii chestionaţi au semnalat că, atunci când recrutează personal găsesc cu greu oameni serioşi, care să şi dorească să muncească. De asemenea, aceştia au menţionat în chestionare şi despre lipsa programelor de practică şi lipsa de interes a instituţiilor educaţionale în a colabora în procesul de pregătire a elevilor şi studenţilor. Sunt preferaţi angajaţii care au competenţe comune pentru că aceştia sunt mai organizaţi, flexibili şi adaptabili, eficienţi şi se integrează uşor în echipă. Una dintre concluziile studiului este că sistemul de învăţământ trebuie să colaboreze cu angajatorii, pentru a-i pregăti pe absolvenţi în domeniile cerute de piaţa muncii.
Proiectul se desfăşoară în cinci comune din Olt
Studiul a fost realizat în cadrul proiectului „COMPETENT- Activităţi inovatoare în vederea îmbunătăţirii accesului şi participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, DMI 6.2 Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii. Perioada de desfăşurare a proi