Exuberanţi şi creativi, italienii îşi exprimă trăirile prin artă şi gastronomie. Fiecare regiune are specificul său, un univers fascinant ce merită explorat.
Obiceiurile şi tradiţiile definesc specificul naţional, iar pe italieni îi caracterizează diversitatea acestora. Fie că este vorba despre sărbători religioase, Crăciun, Paşte, aniversări sau zile obişnuite, tradiţiile culinare devin obiect de mândrie naţională. Veseli, muzicali, comunicativi şi primitori, italienii au un cult deosebit pentru familie. Respectul pentru moştenirea culturală, educaţie, valorile generaţiilor trecute se răsfrânge asupra vieţii de zi cu zi. În fiecare cămin italian vom găsi obiecte moştenire de familie, imagini cu cei dragi aşezate la loc de cinste sau mobilier cu parfum de epocă. Evenimentele importante se sărbătoresc în familie şi de aceea anumite reţete culinare sunt transmise din generaţie în generaţie.
Ingredientele tipice sunt şi ele protagonistele unor festivaluri, de exemplu în Calabria are loc în septembrie Festival del Peperoncino (ardeiul iute) sau al trufelor în Umbria.
Artizanatul reprezintă un domeniu vast ce include mai multe domenii. Parmezanul, bijuteriile din aur, pielăria, dulciurile tipice, ciocolata, faimoasa prosciuto, teracotele toscane, majolica siciliană, sunt doar câteva din veritabilele minuni italiene.
Faimosul Festival de la Veneţia reia în renumitele sale măşti personaje din teatru, Pulcinella, Arlechino, sau fantastice, alegorice, într-o impresionantă varietate de culori şi décor.
Tot de Veneţia este legat şi magicul univers al sticlei de Murano. Cele trei insule, Murano, Burano şi Torcello, atrag un număr foarte mare de turişti în fiecare an cu minunatele irizări ale sticlei lucrate manual sau renumitele „merletti" (broderii).
Teatrul de marionete face parte din tradiţiile italiene