Uniunea Europeană a adresat un avertisment administraţiei Obama privitor la necesitatea accelerării şi înăspririi reglementării în sectorul bancar pentru ca băncile americane să nu dispună de avantaje incorecte în faţa rivalelor lor europene, scrie Financial Times. Într-o scrisoare adresată secretarului Trezoreriei americane Tim Geithner, Michel Barnier, comisarul european pe pieţe financiare, a susţinut că Bruxellesul devansează Statele Unite în mai multe domenii, incluzând cerinţele de capital pentru bănci şi limitele legate de bonusuri pentru executivii din sectorul financiar. Barnier a îndemnat Statele Unite să depună eforturi similare în acest sens.
Pe de altă parte, Comisia Europeană ar putea cere ţărilor membre ale UE să canalizeze venituri din taxe şi impozite de ordinul zecilor de miliarde de euro către bugetul comunitar, o schimbare care ar spori semnificativ puterea financiară a instituţiei, scrie The Wall Street Journal.
Pe 29 iunie comisarul european pe buget Janusz Lewandowski va prezenta propunerile bugetare pe perioada 2014-2020. Fostul ministru polonez al privatizării va prezenta de asemenea un plan privitor la "resursele proprii" sau veniturile fiscale alocate comisiei. În prezent, numai 12% din bugetul total al UE, care se ridică în acest an la 126,5 miliarde de euro, sunt reprezentate de resurse proprii, în principal taxe vamale. Lewandowski a declarat că speră ca, până la sfârşitul viitoarei perioade bugetare, noile forme de resurse proprii să reprezinte 30% din bugetul UE.
Luând bugetul propus pe 2012 drep referinţă, acest lucru ar însemna că UE ar avea control direct asupra a cel puţin 40 de miliarde de euro din buget în loc de 16 mld. euro în prezent.
Comisarul european a declarat că propunerea nu va însemna plăţi suplimentare din partea contribuabililor UE. Pentru fiecare euro direcţionat direct către Bruxelles s