Secretarul Colegiului Medicilor, dr. Ovidiu Burtă, a fost trimis, luni, de către profesorul universitar Gheorghe Bumbu şi conferenţiarii Ovidiu Cacuci şi Gabriel Bako să prezinte jurnaliştilor orădeni concluziile anchetei medicale pe care au efectuat-o în cazul Patriciei Aktaa, fetiţa moartă anul trecut, în luna mai, după o banală toxiinfecţie alimentară cu Salmonella.
Expertize neutre
Dr. Ovidiu Burtă a explicat că decizia Colegiului Medicilor luată în acest caz pe data de 17 mai 2011 de către completul format din Bumbu, Cacuci şi Bako a fost întemeiată pe foile de observaţii de la Spitalul Municipal şi de la cel de Infecţioase, unde fusese internată Patricia Aktaa, pe declaraţiile doctoriţelor incriminate şi pe buletine de analiză făcute la Cluj şi Timişoara.
În urma studierii acestor documente, comisia a reţinut că Patricia Aktaa a fost internată pe 22 mai 2010 la ora 6.30 la Spitalul Municipal, cu diagnosticul gastroenterită acută şi toxiinfecţie alimentară, iar în jurul orei 9.40, la cererea tatălui, a fost transferată la Spitalul de Infecţioase, împreună cu alte rude care s-au intoxicat din cauza unor prăjituri infestate cu Salmonella, preparate în casă.
Tratament corect
Conform rezultatelor anchetei Colegiului, după recoltarea a două probe de coprocultură, s-a trecut la tratamentul cu Ampicilină, care are "cea mai probabilitate de eficienţă" pentru Salmonella, Patriciei fiindu-i găsită, însă, şi Pseudomonas.
"Medicaţia administrată a fost perfect aleasă ca doză şi mod de administrare", se arată în raportul Colegiului Medicilor, care a subliniat că tratamentul a dat rezultate la toţi bolnavii din familia Patriciei, mai puţin la aceasta şi la încă o persoană.
Băgată în comă de bunică
Concluziile comisiei de anchetă mai arată că Patricia şi rudele ei "nu au respectat dieta recomandată de personalul medical", deoarece d