„Râpa Robilor“ este zona în care au fost îngropaţi generali, legionari, avocaţi, preoţi şi intelectuali ai perioadei interbelice care au fost exterminaţi în Penitenciarul Aiud. Oficial este vorba de 437 de persoane, însă statisticile arată că au murit în jur de 700 de oameni. Investigaţiile arheologice sunt făcute de către Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România.
Cercetătorii de la Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR) au demarat cercetările pentru deshumarea foştilor deţinuţi politici ce au fost închişi la Penitenciarul din Aiud în perioada 1948-1964.
Săptămâna trecută s-a desfăşurat documentarea la faţa locului, iar mâine dimineaţă vor începe propriu-zis săpăturile pe un teren de pe strada Ostaşilor, aflat în proprietatea primăriei Aiud şi dat în folosinţă Schitului Înălţarea Sfintei Cruci.
„Este prima acţiune de deshumare a foştilor deţinuţi politici care sa face la Aiud. Nu s-a întreprins până acum nici măcar o acţiune de identificare a gropilor, însă se ştie că o parcelă din zona Râpa Robilor a fost destinată exclusiv cimitirului penitenciarului“, a spus arheolog Gheorghe Petrov, de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, cel care va coordona investigaţiile CICCR. Acesta a precizat că doar o parte din suprafaţa cimitirului destinat penitenciarului mai poate fi cercetată deoarece restul terenului a fost excavat anul trecut pentru ridicarea unei mănăstiri în memoria victimelor comunismului.
Plăcuţe de identificare
Cercetătorii cred că este posibil ca deţinuţii să fi fost îngropaţi cu nişte plăcuţe ce conţin o serie numerică de identificare. „Din câte ştim există o evidenţă a înmormântărilor făcută de penitenciar. Din spusele gardienilor, fiecărui mort i se punea o plăcuţă cu un număr, iar acesta corespundea cu nominalizarea individului într-un registru.