Povestea celui mai mare furt imobiliar din istoria Oradiei, începută cu 19 ani în urmă, se încheie prost pentru profitori, între aceştia numărându-se persoane aflate atunci în funcţii-cheie din Primărie, Universitate şi Procuratură, precum primarul Petru Filip, rectorul Teodor Maghiar ori procurorul Alin Leucea.
Printr-o sentinţă definitivă pronunţată recent, Curtea de Apel Oradea a menţinut verdictul dat vara trecută de Tribunalul Bihor în mega-jaful comis în beneficiul mai multor VIP-uri de către fostul topograf al Primăriei, Marin Sterian, şi - chiar dacă acesta între timp a decedat - instanţa a decis ca moştenitorii lui să achite oraşului o despăgubire de peste 9,5 milioane de lei. În plus, terenurile pe care Sterian le oferise "clientelei" la preţuri simbolice vor fi recuperate fie fizic, fie în echivalent bănesc. Primele parcele care vor reveni în averea oraşului, 100 la număr, însumează 9,67 hectare şi vor fi recuperate în natură.
Jaf-record...
La începutul lui 2010, BIHOREANUL dezvăluia în exclusivitate detaliile unui proces început în 2005 la Tribunalul Bihor, după o anchetă de 5 ani finalizată de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), şi pentru care se moşmondiseră, anterior, Parchetul Oradea, Parchetul Curţii de Apel şi Secţia Militară a Parchetului General. Singurul inculpat era fostul ofiţer de grăniceri Marin Sterian (foto), care între 1992-2001 activase ca topograf în Comisia funciară a Primăriei, măsluind acte pentru aproape 30 de hectare de teren, din care cea mai mare parte le-a direcţionat spre mai-marii oraşului.
Conform rechizitoriului, Sterian găsea sau îi erau găsite persoane cărora, deşi nu aveau dreptul la terenuri în baza Legii 18, le rezolva acte de proprietate cu ajutorul celorlalţi membri ai comisiei. Apoi, pe baza unor procuri legalizate în fals de notarii Gheorghe Igna