Zona euro înregistrează o revenire puternică din punct de vedere economic, iar temerile privitoare la criza datoriilor Greciei s-au temperat după ce oficialii UE şi FMI au convenit eliberarea următoarei tranşe din împrumutul acordat anul trecut Greciei, pregătind în acelaşi timp un nou pachet de ajutor destinat acestei ţări.
Criza economică din zona euro a luat sfârşit, regiunea bucurându-se acum de un proces puternic de redresare, a declarat guvernatorul Băncii Franţei Christian Noyer, scrie The Wall Street Journal. Veştile pozitive, alături de aşteptările ca BCE să decidă o nouă majorare a dobânzii de referinţă, au făcut ca euro să urce până la maximul ultimei luni, de 1,4622 dolari.
"Am trecut cu succes de criză"
"Există semne în creştere că economia regiunii se îndreaptă în direcţia cea bună", a declarat Noyer, atrăgând atenţia asupra unui prim trimestru "strălucitor" şi asupra indicatorilor solizi legaţi de încrederea sectorului de business. În opinia oficialului francez, condiţiile financiare sunt acum "favorabile" şi nu există semne de raţionalizare a creditului în condiţiile revenirii cererii de fonduri.
"În ansamblu, avem motive puternice să credem că am trecut cu succes de criza economică", a declarat Noyer. Totuşi, el a admis că unii indicatori par să fi atins niveluri ridicate şi că procesul de redresare ar putea încetini în următoarele trimestre.
Noyer, care este şi membru al consiliului guvernator al Băncii Centrale Europene, a declarat că necesitatea reducerii gradului de îndatorare va afecta oarecum ritmul de creştere al regiunii "pe termen mediu".
Guvernatorul băncii centrale franceze a avertizat de asemenea că ţările care au convenit programe de asistenţă cu UE şi FMI trebuie să le respecte. El a subliniat faptul că programele de austeritate pot da roade, oferind exemplul Spaniei. Noyer a su