După o scădere modestă în luna mai, preţurile alimentelor este de aşteptat să se menţină la niveluri ridicate şi să fie caracterizate de volatilitate în restul acestui an şi în 2012 în urma majorării preţurilor cerealelor din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, conform Organizaţiei pentru Alimente şi Agricultură (FAO) din cadrul ONU.
Preţurile alimentelor, care au atins la începutul anului niveluri similare celor din criza alimentară din 2007-2008, au înregistrat o scădere modestă de 1% în mai. Indicele FAO a scăzut la 232 puncte în mai de la 234,8 puncte în aprilie. Acesta atinsese un maxim istoric de 237,7 în februarie.
Scăderea preţurilor la cereale şi zahăr la nivel internaţional s-a aflat la baza uşorului declin din mai, scăderea contrabalansând o creştere a preţurilor la carne şi produse lactate.
Raportul FAO indică o scădere puternică a stocurilor şi numai o creştere modestă a producţiei totale pentru majoritatea culturilor de cereale drept motive pentru menţinerea preţurilor la niveluri ridicate.
"Situaţia generală a culturilor agricole şi a materiilor prime alimentare este extrem de dificilă, preţurile menţinându-se ridicate la nivel mondial, punând în pericol multe ţări cu deficit de alimente", potrivit lui David Hallam, director în cadrul FAO.
Preţurile alimentelor de bază vor înregistra mai mult de o dublare în două decenii dacă nu vor fi luate măsuri, a avertizat şi organizaţia Oxfam International săptămâna trecută.
"Nivelurile periculoase" ale preţurilor alimentelor au împins aproximativ 44 de milioane de oameni în sărăcie din iunie, arăta preşedintele Băncii Mondiale Robert Zoellick în februarie.
Alimentele scumpe cresc dobânzile în întreaga lume
Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzii pe 7 aprilie, urmând exemplul mai multor ţări de la China la Suedia care au majo