Într-un raport special publicat de Curtea de Conturi Europeană (CCE) privind eficacitatea Fondului de garantare pentru IMM-uri, instituţia recomandă stabilirea unor măsuri adecvate, care să asigure o alocare mai eficace a fondurilor UE în favoarea acelor IMM-uri care dispun de proiecte viabile, dar care, dacă nu ar fi existat acest instrument, nu ar fi fost în măsură să obţină finanţare. Curtea propune, în acest sens, instituirea unui sistem de notare, care să facă mai facilă compararea candidaturilor.
De asemenea, Curtea recomandă ca, în viitor, Comisia Europeană să stabilească niveluri-ţintă cuantificabile mai precise, astfel încât monitorizarea îndeplinirii obiectivelor instrumentului financiar să poată fi realizată mai uşor. Pe de altă parte, CCE a constatat că obiectivele actualului Fond de garantare pentru IMM-uri sunt mai precise decât cele ale programelor precedente, în ceea ce priveşte realizările aşteptate. Curtea consideră că, deşi cadrul de gestionare a operaţiunilor curente este corespunzător, totuşi nu s-au stabilit nici standarde de notare, nici cerinţele minime pentru selecţia intermediarilor financiari.
Raportul Curţii arată că numai 12% din împrumuturi au fost acordate unor IMM-uri în vederea unor investiţii inovatoare, iar cel puţin o treime din împrumuturi au mers către IMM-uri care ar fi putut obţine finanţarea necesară fără sprijinul sectorului public.
F. A. Într-un raport special publicat de Curtea de Conturi Europeană (CCE) privind eficacitatea Fondului de garantare pentru IMM-uri, instituţia recomandă stabilirea unor măsuri adecvate, care să asigure o alocare mai eficace a fondurilor UE în favoarea acelor IMM-uri care dispun de proiecte viabile, dar care, dacă nu ar fi existat acest instrument, nu ar fi fost în măsură să obţină finanţare. Curtea propune, în acest sens, instituirea unui sistem de notare, care să facă mai faci