SIBIU. Un fost jurnalist neamţ a renovat cu bani oferiţi de diverse fundaţii o moară veche de o sută de ani, care a devenit atracţie turistică. Cultivatul grâului, măcinatul şi coptul pâinii refac un circuit uitat. Sursa: EVZ
1 /.
Vizita începe în grădină, acolo unde Jochen Zsolt încearcă să cuprindă cu un braţ întreaga întindere, cu un zâmbet demiurgic. Acolo începe totul. "Asta e o bucăţică de pământ care aparţine de teritoriul morii, zece ari, şi cu cerealele care cresc pe cei zece ari, dacă totul merge bine, se face pâine pentru două familii, pentru un an. Asta ca să aveţi o impresie", spune mulţumit germanul, care după ce a lucrat ca jurnalist s-a mutat în Hosman, un sat din comuna Nocrich de lângă Sibiu. Aici a găsit o mică moară, care zăcea nefolosită şi care acum reuşeşte să macine grijile lui Jochen.
Moara veche, pe care a restaurat-o cu ajutorul mai multor fundaţii printre care "Mihai Eminescu Trust", e locul unde poposesc turişti mai ales de peste hotare, din ţările vorbitoare de limba germană, ca să înţeleagă rostul trăitului la ţară, al mâncatului sănătos şi mai ales al dezvoltării durabile. De altfel, fundaţia pe care au iniţiat-o pentru revigorarea întregii zone poartă numele "Hosman Durabil".
S-a căsătorit cu o româncă
Cocoţat într-un copăcel pe care şi-a improvizat o mică instalaţie "de făcut muşchi", copilul familiei Szolt, prăfuit de la atâta jucat în grădină, trăieşte o copilărie de care Germania l-ar fi privat, şi care seamănă cu cea a unui "Nică a lui Ştefan Apetrei".
"Aici ne-am hotărât în echipa noastră din asociaţie să cultivăm seminţe vechi din zona Transilvaniei şi am făcut aicea jumătate cu nişte grâu cu păr lung, de pe lângă Lviv, adică zona Galiţia care e Ucraina – Polonia acuma, un soi vechi, şi nişte triticum spelta, adică bunicul grâului, tot ceva foarte vechi. Este foarte